Door AART ROZA

Kenners van het wat steverige rockwerk linken de naam Stormbringer meteen met de elfde langspeler van Deep Purple uit 1974 en van die band speelt het vijftal inderdaad songs. Een coverband dus, maar wel een hele goede, met de nodige vakkrachten uit Gorinchem en omgeving. Wat te denken van gitarist Panos  Grimanis, die schijnbaar moeiteloos Richie Blackmore’s solo’s – maar ook van diens opvolgers – reproduceert, zanger Marco Kieboom, die bij het vorige festival nog in de huid van Jim Morrison kroop, toetsenist Marco Kuiper, in het verleden al sterk bezig met Baroque, basgitarist René Sterk, ruim dertig jaar geleden reeds aan de weg timmerend met Alpha en later actief in Studio 14 (die hij met broer Ed runt), Gilgamesj en nu met onder andere Maintain. Qua leeftijd  contrasteert René sterk met de Zwijndrechtse drummer Fabian Greveling – net twintig geworden. Een opvallend gezelschap dus, dat ruim een uur Deep Purple brengt bij de optredens.
“Zo natuurgetrouw mogelijk,” benadrukt Panos. “Dat moet ook wel met die muziek. Deep Purple maakte zulke herkenbare eigen composities dat je het je publiek niet kunt aandoen alleen een riff van bijvoorbeeld Smoke On The Water te gebruiken en de rest te improviseren. De enige vrijheid die we ons  permitteren is om de nummers – als ze bij een optreden extra goed lopen – iets langer te maken. En de reacties zijn tot nog toe erg goed.” Voor het optreden tijdens het tweede ‘hippiefestival’ was de band overigens ook al te zien bij een druk bezocht optreden in Opus Four, waar op 23 mei een zeer overtuigend  optreden werd neergezet.
Mooi te kunnen constateren dat de organisatie van het festival de blik ook verbreed heeft richting hardrock, die in navolging van Jimi Hendrix Experience en Cream in genoemde periode ontstond en een stormachtige ontwikkeling doormaakte. Hadden die kanjers de roots nog vaak in de blues, later kwamen er vele andere bands – waaronder Deep Purple – die stevige rock veel meer combineerden met onder andere klassieke muziek. Mede daardoor zal het voor Marco Kuiper niet meevallen de vrij ingewikkelde partijen van Jon Lord te spelen, maar hij doet dat met verve. En wat de benjamin van Stormbringer betreft: een natuurtalent op drums. Hij speelt overigens ook nog in een band uit zijn woonomgeving, die geen covers brengt, maar juist – interessanter kun je het niet bedenken – weer sterk beïnvloed is door met name Lou Reed. Die was in de ‘hippieperiode’ puur ‘cult’ met Velvet Underground, onder bezielend toezicht van Andy Warhol in The Factory en had vooral niets te maken met flower power.
Nogmaals, een zeer opvallend gezelschap tijdens dit tweede Hippiefestival.

Bron: De Cultuurkrant juli/augustus 2008